Відомі закарпатські політики готують ґрунт для відокремлення Закарпаття від України

На адресу нашого видання надійшов лист від Миколи Крички, у якому він ділиться своїми застереженнями щодо дій деяких політиків Закарпаття в напрямку автономізації.  Друкуємо з невеликими правками.

«Приводом написання мого листа стала остання заява найвпливовішого політика Закарпаття Віктора Балоги. На своїй сторінці у Facebook він різко обурився тим, що Генштаб України не хоче більше, щоб у 128-му Закарпатську гірсько-піхотну бригаду мобілізували закарпатців. Ось що він написав:

"Закарпатцям, яких мобілізують для захисту держави, не дають можливості проходити службу у нашій 128-й гірсько-піхотній бригаді. Так вирішив Генеральний штаб", – пише народний депутат Віктор Балога. "Кому від цього легше? Армії, військовослужбовцям, їхнім батькам, нам, які займаються забезпеченням наших вояків?", - запитує Балога.

"Просто, якщо вони будуть розкидані по всій Україні, по різних військових частинах, це унеможливить систематизацію та логістику волонтерської допомоги і посилок від батьків. Можливо для когось це буде таємницею, але 128-ма бригада весь цей час виживала лише за рахунок неї. Громада Закарпаття стала професійним тилом для своїх земляків на Сході», – пише політик.

Віктор Балога, звертаючи увагу на допомогу волонтерів у забезпеченні 128-ї бригади, скромно замовчує той факт, що сам активно допомагав товарами та фінансами цій бригаді. І ця допомога була дійсно дуже суттєвою. Окрім того, Віктор Балога мало не в ультимативній формі вимагав від Президента Петра Порошенка вивести 128-му бригаду з Дебальцево, де вона перебувала, і демонстрував у соцмережах та на належній йому пресі свою прихильність до цих вояків.

А в останньому абзаці цього ж повідомлення він фактично розкрив карти: «Вважаю, що в кожній області місцевий бізнес має взяти шефство над тими військовими частинами, які беруть участь в обороні держави. Житомиряни – над 95-ю бригадою, бізнесмени Миколаєва – над 79-ю, Дніпропетровська – над 93-ю і т.д.. Знаю, що ця робота і так проводиться, але хаотично і безсистемно. А якщо за кожною областю чітко закріпити підшефні військові частини, впевнений, усім від цього буде лише краще", – вважає Балога.

У пресі вже давно поширюється тема так званих «приватних армій». Бізнесмени зі статками щедро фінансують добровольчі батальйони ніби то з благородною метою, однак з далекоглядним прицілом. Саме ці батальйони перетворюються у «приватні армії» цих олігархів і можуть стати не лише їх захистом, але й засобом силового тиску.

Що стосується Віктора Балоги, то він, як найвпливовіший політик та бізнесмен Закарпатської області, також розуміє, що в перспективі силові воєнізовані структури йому можуть знадобитися не лише для захисту власного бізнесу, але й виконувати функції для забезпечення політичних інтересів. Мова фактично йде про закарпатську армію.

Про щось подібне преса вже писала наприкінці минулого року, коли підконтрольний Вікторові Балозі голова Закарпатської ОДА Василь Губаль підготував розпорядження “Про загони оборони на території області”, яке передбачало райдержадміністраціям та місцевим міськвиконкомам до прийняти рішення про місця розгортання загонів оборони, місця та порядок зберігання зброї та підібрати керівний склад загонів оборони.

Також розпорядження передбачало забезпечити комплектування загонів особовим складом, здійснити відбір техніки національної економіки.

Керівникам МВС, СБУ, УДСНС та іншим організаціям Василь Губаль рекомендував надавати допомогу у виконнані його злочинних наказів.

Регіональна газета “Трибуна навіть публікувала документ “Типова організаційно-штатна структура загону оборони” і натякала на те, що озброєння на цей підрозділ буде йти із складів 128-ї гірсько-піхотної бригади.

Згодом Василь Губаль через свої інформаційні ресурси повідомив, що дійсно проект розпорядження мав місце, але він був недопрацьований. Також голова Закарпатської ОДА у своє оправдання сказав, що подібні підрозділи мають місце в інших областях.

Віктора Балогу можна зрозуміти. У період стрімких геополітичних змін і нестабільності варто прогнозувати можливий розвиток подій. У Віктора Балоги наразі найбільший адміністративний ресурс в області, а також електоральна підтримка. У таких політиків завжди повинен бути варіант «Б» у випадку непередбачуваних подій. Віктор Балога вже давно активно підтримував русинський рух в Закарпатті, а у лавах його партії є лідери русинського руху.

У дні, коли в Україні запахло смаженим, у селах Закарпаття, де влада перебувала у представників партії Віктора Балоги «Єдиний Центр», ради проголосували за визнання русинської мови регіональними. Саме за підтримки Віктора Балоги часто відбуваються масові заходи русинів, які активно відстоюють автономістські позиції.

Я вважаю, що наразі Віктор Балога бореться не лише за власний силовий блок, але й політичну складову можливого відокремлення Закарпаття.  Він розуміє, що Закарпаття -- це не тільки русини, але й інші корінні національності. Окрім того, в історії русинських громадсько-політичних рухів були значні протиріччя. Самі русини різко розділені на прихильників Росії та прихильників Угорщини (історично їх називають «мадярони»). Віктор Балога робить останнім часом крок на зустріч угорцям. Його близьким соратником став Василь Брензович, який був заступником голови Закарпатської облради Івана Балоги (рідного брата Віктора Балоги).

Люди Віктора Балоги допомогли Василю Брензовичу зайняти одну важливу в області посаду - голови Товариства угорської культури Закарпаття. Це товариство є близьким до правлячої в Угорщині партії Fidesz і фактично відображає настрої прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Уряд Угорщини активізував свою роботу в напрямку допомоги закарпатським угорцям. Днями преса повідомила, що вже 92 тисячі закарпатців отримали угорські паспорти. Закарпатські угорці також отримують від уряду Угорщини багатомільйонні гранти у різних сферах. Ну і цікавою в цьому плані є інформація сайту trubyna.org.ua щодо відкриття в Брюсселі «Представництва Закарпатської області». Не виключено, що ця ідея йде саме від угорців. Минулого тижня преса повідомляла про візит в Брюссель соратників Віктора Балоги: нинішнього голови Закарпатської облради Володимира Чубірка та Василя Брензовича.

Як повідомляє сайт trubyna.org.ua, у Брюсселі за участі посадових осіб ОДА та Обласної ради Закарпаття проведено низка перемовин, в тому числі кулуарних… Перемовини та безпосередні контакти здійснюються на регулярній основі через Консульства Угорщини та Депутата Європейського парламенту Андрею Бочкор.

Мета відкриття в Брюсселі «Представництва Закарпатської області» владою Закарпаття декларується, як можливість знаходити ділових партнерів і залучати потенційні інвестиції. А от політична мета не декларується ніяк, хоча легко простежується думка про те, що Віктор Балога «застовпив» за собою місце «лідера Закарпаття» в очах європейської спільноти.

Підказку про подальші дії можливі Віктора Балоги можна зрозуміти з відео професійного розвідника Сергія Розумовського, який розповів про стратегічність Закарпаття і про те, що область була анексована і у випадку із Закарпаттям мова не йде про відокремлення, а про відновлення державності, що не є проблемою для визнання відокремленого Закарпаття Європою та Світом.

Розуміючи транзитну складову стратегічності Закарпаття, за нього борються США та Росія. І саме із цього випливає, що Віктору Балозі у плані альтернативи щодо автономності Закарпаття повинен хтось протистояти під крилом Росії.

Альтернативний сепаратистський рух

Проросійським крилом в Закарпатті є блогер Петро Гецко, який активно пропагує сепаратистський рух в мережі інтернет. Преса повідомляла, що Петро Гецко оголошений в розшук і він наразі перебуває на території Росії.

Петро Гецко у своїх повідомленнях в інтернеті не просто веде боротьбу за відокремлення Закарпаття від України, але й часто пише критичні статті проти Віктора Балоги.

СБУ також займається отцем Сидором. Дмитро Сидор - настоятель Ужгородського Хрестовоздвиженського собору (Мукачівська єпархія УПЦ (МП)). Ще у  2008 році отець Сидор проголосив незалежність віртуальної республіки «Подкарпатська Русь». Він є главою «Сойму Подкарпатських русинів». Сидор навіть засуджений за сепаратизм.

Росія не може бути задоволена «роботою» Петра Гецка та отця Сидора щодо автономізації Закарпаття, бо Росії потрібен хтось більш активний і публічний. Росія буде намагатися робити ставку на когось із популярних політиків в Закарпатті, однак вибір у цьому плані доволі скупий. У першу чергу через велику монополію політичного простору області Віктором Балогою.

Альтернативою Балозі можуть бути його політичний опонент Сергій Ратушняк, або хтось із колишніх «регіоналів». Інші політики із політичною верхівки, які не підпорядковані Балозі, Валерій Пацкан та Валерій Лунченко, Росії не підходять через свої явні проукраїнські позиції.

Що стосується Сергія Ратушняка, то він дедалі частіше у своїх повідомленнях у Facebook пропагує русинство, натякаючи на те, що понад 70% закарпатців на референдумі 1991 року проголосувало за автономний статус Закарпаття і держава повинна імплементувати волевиявлення закарпатців. Інколи статті з про русинським нахилом появляються в газеті «РІО», яка належить Ратушняку, але вони мають більше культурний або історичний характер.

Окрім того, політичний рейтинг Сергія Ратушняка останнім часом доволі низький. В останні роки він програє всі вибори, у яких бере участь. У Сергія Ратушняка також майже відсутня команда соратників. Із інформаційних ресурсів залишилася згадувана газета «РІО» та кілька не дуже популярних інтернет-сайтів, які не мають значного впливу.

Іншою альтернативою до Віктора Балоги у русинському питанні є екс-регіонали Олександр Ледида та Іван Бушко. Нагадаємо, що влітку 2013 року в Ужгороді та Сваляві відбувся 12-й Світовий конгрес русинів за підтримки місцевої влади і активну роботу по визнанню русинів та русинської мови проводив тодішній народний депутат від Партії регіонів Іван Бушко. Саме він підготував звернення щодо визнання національності русин. Бушко та Ледида мають достатньо матеріальних та медіа-ресурсів для пропаганди русинського руху, однак поки що активності в цьому напрямі не спостерігається. Та й за політичним рейтингом вони явно поступаються Вікторові Балозі.

Таким чином, Віктор Балога зараз має найкращий тил у випадку автономізації Закарпаття. Це розуміє центральна влада і вже є деякі її кроки в обмеженні дій команди Балоги. Зокрема, він може позбутися лояльного до себе глави СБУ в Закарпатській області Володимира Гелетея. Кажуть, минулого тижня в закарпатському СБУ перебувала крупна делегація перевіряючих з Києва і незабаром можна очікувати призначення нового начальника.

Ну і оприлюднений самим Балогою факт того, що Генштаб відмовився набирати в Закарпатську 128-му гірсько-піхотну бригаду закарпатців, також можна вважати превентивними заходами влади.

Може виникнути питання, а хіба в області не беруться до уваги настрої населення? Адже зараз як ніколи закарпатці вболівають за долю України, яка веде війну з російським агресором. Люди допомагають армії, фарбують мости в національні кольори та вішають державні українські прапори на будівлях.

Зараз дійсно було б важко переконати людей, що Закарпаттю потрібно бути окремо від України. Однак політологи легко можуть зробити прогнози результатів масового невдоволення людей в період економічної кризи. Люди будуть невдоволені курсом гривні чи цінами і політологи «вкажуть» на «винуватих» і «вихід із ситуації». І тоді думка населення може різко помінятися.

З повагою, Микола Кричка».

П.С. Наше видання не завжди поділяє думку авторів дописів.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com